Моден клуб в София

Козметиката, която убива

Унгарската графиня Елизабет Батори е емблематчен пример, докъде може да стигне една жена, подвластна на своята суетност. Кръвожадната аристократка се къпела във вана пълна с кръв на девици, вярвайки, че така ще постигне вечната младост. Осъдена и зазидана тя приключва дните си между четири тъмни стени, без огледала, но идеята за това как да заличим безмилостните следи, с който ни жигосват годините – остава и днес.

Ако в нашето съвремие се радваме на голям избор от медицински, козметични и природни средства за красота, то в миналото жените са жертвали животът и здравето си в името на физическото съвършенство. Например в началото на 18 век най-популярната козметика била оловен прах, който се използвал, за да прикрива несъвършенставата на кожата. С него аристократите покривали лицето,тялото, перуката, косата… Дали ефектът му е бил задоволителен е спорно, но безспорно причинявал тумори в мозъка и парализа. Век по-късно една от най-известни днес отрови, арсенът, се продавал свободно в аптеките. Много дами ежедневно поглъщали минимални количества от химичния елемент, вярваийки, че той придава съблазнителен блясък в очите и прави кожата младолика.

Това, което не знаели, е че редовната употреба на арсена води до хронично натравяне, което може да причини Алцхаймер, диабет или смърт. Не по-малко опасно било и друго средтво за разкрасяване – Belladonna-та. Сокът на растението, чието име в превод означава Красива жена, разширявал зениците и придавал кокетен поглед, но непрекъсната му употреба водела до необратима загуба на зрението. Въпреки горчивия опит от миналото през 20 век също се появява опасно козметично средство за красота.

През 30-те години френска марка пуска на пазара сензационен грим, придружен от мащабна рекламна кампания, отразена дори във Vogue. Тя гласи: “Осигурява клетъчна жизненост, подобрява кръвообращението, прави кожата гладка, предотвратява разширяването на порите, премахва черните точки, пъпки, зачервяване и пигментация, защитава, спира стареенето и бръчките, придава свеж и младежки вид. “Съдържанието на чудодейната козметика обаче, не е толкова привлекателно. В него има хлорид, торий, радий и бромид. Тяхната комбинация наистина прави кожата мека и блестяща…преди да се разпадне. Буквално!